Oranges for Everybody (Albanian)

Daiga Zake (author), Elena Stojanova (illustrator)

Publisher: International Step by Step Association ISBN: 9781601950260

Sign in to Read

Description

When Jimmy's mother brings home a bag of five beautiful oranges, he wants to keep them all for himself. But his instinct to share with his family and friends is too strong to resist-until he has no oranges left at all! This day, Jimmy will learn a lot about the gift of generosity. Kur mami i Xhimit sjell në shtëpi një qese me pesë portokalle të mrekullueshme, ai do t'i mbajë ato të gjitha për vete. Por dëshira për t'i ndarë me familjen dhe shokët e tij është shumë e fortë-dhe atij nuk i mbetet asnjë portokall!! Atë ditë Xhimi do të mësojë shumë mbi dhuratën e zemërgjerësisë.

Reading Level
Lexile
100L
Fountas Pinnell Guided Reading
D
ATOS
1.3
DRA
6
Categories
Genre
Friendship Picture Books
Interest Age
Ages 3-5 Ages 6-8
Grade
1st Grade
Subject
Language Arts
Language
Albanian
Fiction/Non-Fiction
Fiction
More Like This

Bursunsal and Paskualina (Albanian)

Olesya Tavadze (author), Evgueni Ivanov (illustrator)

Publisher: International Step by Step Association ISBN: 9781931854863

Big black Bursunsul and little white Paskualina are the best of friends. They are both very unusual dogs and they live happily in a house together. They love to play the same games and to hike in the forest. They even sleep in the same room, sometimes cuddling up together when it's very cold. But what happens when a big, beautiful succulent bone comes between them . . . ? Bursunsuli i madh i zi dhe Paskualina e bardhe e vogel jane shoke te ngushte. Te dy jane qen shume te pazakonte dhe jetojne te lumtur se bashku ne nje shtepi. Atyre u pelqen te luajne te njejtat lojera dhe te shetisin ne pyll. Madje ata flene ne nje dhome, shpesh duke u mbledhur se bashku kur eshte shume ftohte. Por c'do te ndodhe kur nje kocke e madhe plot leng u futet ne midis. . .?

The Doll That Flew Away (Albanian)

Kh. Batkhuu (Author)

Publisher: International Step by Step Association ISBN: 9781601950406

Zulaa is her best friend. Everyday after kindergarten she plays with Zulaa and her wonderful collection of dolls. Her favorite doll is named Bat and one day she brings Bat home with her and wants to keep it. But Zulaa is sad and misses Bat terribly. Will she return Bat to Zulaa and learn the importance of friendship?

You Are a Really Good Friend of Mine (Albanian)

Laura Liliom (author), Lilit Vagharshyan (illustrator)

Publisher: International Step by Step Association ISBN: 9781931854443

Her really good friend has moved far away to another country. What to do now? How can they stay friends without seeing each other? They learn that there is friendship in thinking about each other, in writing to each other, in remembering each others' favorite things, but most of all: it is in the heart. Shoku i saj i ngushte ka ikur larg ne nje vend tjeter. Po tani cfare do te bejne? Si mund te mbeten miq pa e pare njeritjetrin? Ata mesojne se miqesia eshte edhe kur mendojne per njeri-tjetrin, kur i shkruajne njeritjetrit, kur e kujtojne njeri-tjetrin, por me shume se cdo gje: eshte ne zemer.

To Have a Dog (Albanian)

Ivona Brezinova (author), Zaur Deisadze (illustrator)

Publisher: International Step by Step Association ISBN: 9781601950178

Matthew wanted only one thing on Earth: a dog. He lived in a children's home, and they weren't allowed to have a real dog. The toy dog he got for Christmas was broken; the other animals he tried out as pets didn't live up to his expectations. He never ever thought about wanting a Mother or a Father but one day when a couple comes to adopt him he decides to keep an open mind... Metju donte vetëm një gjë në botë: një qen. Ai jetonte në një shtëpi fëmijësh dhe nuk u lejohej të kishin një qen të vërtetë. Qeni lodër që i dhanë për Krishtlindje u thye, kafshët e tjera që provoi t'i zbuste nuk i dolën siç i mendoi. Atij kurrë nuk i shkoi mendja të kishte një Mami ose një Babi- por një ditë, kur një çift erdhi për ta adoptuar-ai vendos të jetë i hapur...

The Dark (Albanian)

Rouzanna Baghdasaryan (author), Manana Morchiladze (illustrator)

Publisher: International Step by Step Association ISBN: 9781931854771

Jonah, like many little boys, is afraid of the dark. His older brother, Gor, and his baby sister, Arpi, share the bedroom with Jonah. But it's still a scary place at night, what with monsters under beds and on chairs, and who knows what's lurking in the spooky cupboard? But when Gor promises Jonah his favorite toy soldier if he'll just try not to be afraid, Jonah is too excited to sleep. Will the scary dark keep Jonah in his bed? Joni, si shume djem te vegjel, ka frike nga erresira. Vellai i tij i madh, Gori, dhe motra e vogel, Arpi, flene ne te njejten dhome me Jonin. Por sidoqofte eshte nje vend i frikshem naten, me perbindsha poshte shtratit dhe ne karrike, dhe kushedi cfare po fshihet ne dollap? Por kur Gori i premton Jonit lodren e preferuar: nje ushtar loder, vetem qe te provoje te mos kete frike, Jonin nuk e ze gjumi. A do ta mbaje erresira e frikshme Jonin ne shtrat?

The Doll's Nose (Albanian)

Miranda Haxhia (author), Ursula Kohrer (illustrator)

Publisher: International Step by Step Association ISBN: 9781931854214

Mary wants to play with her friends Clara and Ana, but they're playing with their dolls, and Mary doesn't have a doll. Her mother suggests that she make one using wool and cotton and other things that they have around the house. So Mary makes a beautiful doll, but then she realizes: Her doll has to breathe, and how will it sneeze? What can she use for her lovely doll's nose? Meri do te luaje me shoqet e saj Klaren dhe Anen, por ato po luajne me kukullat e tyre dhe Meri nuk ka kukull. Mami i thote te beje nje kukull me lesh dhe pambuk dhe me gjera te tjera qe kane ne shtepi. Keshtu Meri ben nje kukull shume te bukur, por pastaj i kujtohet: Kukulla duhet te marre fryme, dhe si do te teshtije? Cfare mund te perdore per te bere hunden e kukulles se saj te bukur?